Balatonfüred Város

Vegyeskara

Főoldal Rólunk Híreink Tagjaink Galéria Alapítvány Kapcsolat


A KÓRUS ZENEI FEJLŐDÉSE, MINŐSÍTÉSEI ÉS SIKEREI


Pileczky Erzsébet a kórus megalakulása óta fontosnak érzi, hogy a kórus hangzása megfelelő legyen. Nagy gondot fordít a hangképzésre és a szövegejtésre. Ebben nagy rendszerességgel segített Zámbó István Liszt-díjas karnagy is, akinek a kórusában énekelt Pileczky Erzsébet. A kórustagokkal szembeni elvárása az, hogy tisztán énekeljenek és hallásuk legyen. Legtöbben hallás után tanulják meg a műveket, tehát nem feltétel a kottaolvasás.

Kezdetben olyan műveket énekeltek, melyekben a nőikar és a férfikar is egyszólamú volt, majd a szólamok bővülésével már kétszólamú műveket is megtanultak.

A fellépések alkalmából mindig változatos, sokszínű repertoárral készül a kórus. Minden korszakból többféle zenei műfajú műveket énekelnek: középkori zenéktől kezdve a reneszánsz motettákon, madrigálokon keresztül miséket, barokk műveket (Bach, Händel), bécsi klasszikusokat (Haydn, Mozart), romantikus műveket, magyar műveket (Erkel Ferenc, Bárdos Lajos, Kodály Zoltán, Bartók Béla). A komolyzenei művek mellett szívesen adnak elő népdalfeldolgozásokat, kánonokat, spirituálékat is. Nagy, oratórikus műveket is énekelnek Liszttől, Rossinitől, Mozarttól. Egyik legemlékezetesebb produkciójuk volt Purcell: Dido és Aeneas c. teljes operájának bemutatása zenekari kísérettel és szólistákkal. Ezzel nyerték el a Hangversenykórus címet 1985-ben. Még hátravan a kórus életéből a modern XX. századi alkotások megtanulása.

 Pileczky Erzsébetnek nem csak az a célja, hogy minél több művet, minél magasabb színvonalon énekeljenek, hanem az, hogy a kórus jó közösség maradjon. Szerinte a jó közösség meghozza a jó éneklést, míg fordítva nem feltétlenül van így, hiszen nem egyforma színvonalon énekelnek az emberek, fel kell zárkóztatni őket. Ennek érdekében a beéneklések alkalmával szolfézsgyakorlatokat végeznek (Pl.: Énekeljünk tisztán, Kodály Zoltán: 333 olvasógyakorlat).


 A kórus méltán kitartó munkája eredményeként az elismerések és sikerek nem maradtak el. A sikereket elsősorban a minősítések mutatják. Ezek szerint ívelt egyenesen felfelé a kórus pályája.

Az országos minősítésen a következő minősítéseket érték el:

1976. –  Aranykoszorú

1980. –  Fesztiválkórus

1985. –  Hangversenykórus

1989. –  Fesztiválkórus


Balatonfüred városa az énekkar teljesítményét 1980-ban a megtisztelő „Pro Urbe” kitűntetéssel ismerte el. 1985-ben a „Kiváló Együttes” címet is elnyerte. 1992-ben, 20 éves jubileumuk alkalmából az Országos Vasas Szövetség előterjesztésében Vasas Nívódíjban részesültek.