Balatonfüred Város

Vegyeskara

Főoldal Rólunk Híreink Tagjaink Galéria Alapítvány Kapcsolat


A  KÓRUS MEGALAKULÁSA


Balatonfüreden 1958-ban alakult meg az első vegyeskar, melyet idősek és fiatalok alkottak. Vezetője Pál Erzsébet énekszakos tanárnő volt. A kórus sikeresen működött, sokat szerepelt különböző ünnepségeken, önálló esteken. Később vezetését Zámbó István, az azóta nagyhírű Liszt-díjas karnagy, majd Horváth Ernő karvezető vette át. Pileczky Erzsébet mint zongorakísérő, segédkarnagy és szólamvezető tevékenykedett benne. 1967-ben a vegyeskar megszűnt.

Öt évnyi szünet után Pileczky Erzsébet a kórust újra életre tudta kelteni új alapító tagokkal. 1972-ben megalakult Balatonfüred Város Vegyeskara a Városi Művelődési Ház fenntartásában. Néhány év múlva már a Ganz Danubius Balatonfüredi Hajógyára is patronálta.  Az énekkarnak azóta is vezetője Pileczky Erzsébet karnagy.

A vegyeskar tagjai fiatal dalosok voltak: hajógyári, szívkórházi dolgozók, pedagógusok, diákok, ipari tanulók és a legkülönbözőbb területeken munkálkodó emberek.

A kórusvezető így emlékszik vissza az alapításra:

„Az első alkalommal tizenhatan voltak a próbán. Mindenkit személy szerint megkértünk, hogy hozza el az ismerőseit. Ez nem is volt eredménytelen, mert minden ember egy plusz kórustagot hozott. Hírünk terjedt, hogy jókedvű, vidám társaság vagyunk, és a zenét is szeretjük. Lassan-lassan jöttek az emberek.”

 A 16 alapító tag: Albert Erzsébet, Angyal Kálmán, Czingráber János, Encz Eszter, Fejes Aranka, Györkös Anna, Hortobágyi Emília, Kugler Nándor, Osváth Zsuzsanna, Pethe Zsuzsa, Pőcz Ida, Sarlós Julianna,  Sarlós Gizella, Troják Pál és Vörös Kálmán.